Postup prípravy rybacej polievky
Prípravné práce
- Uvaríme základný vývar z bielych rýb – plotica, piest, pleskáč, karas + odrezky z kapra + hlavy z kapra zbavené očí, žiaber a horkej kosti. Vodu len trošku osolíme a pridáme 3-4 bobkové listy. Varíme - tak aby išlo mäso z hláv obrať ( 10 minút) vyberieme uvarené hlavy a mäso oberieme a odložíme. Ostatné drobnejšie ryby varíme ďalej aj pol hodinu – aby sa mäso úplne rozvarilo. Vývar ( 10 l) precedíme cez husté sitko a mäso prepasírujeme! Vytvoríme si tak chuťový rybí základ, ktorý použijeme na zaliatie urestovanej cibule, zelenej papriky, rajčín.
- V octovej vode ovaríme 2-3 minúty mliečie z kapra
( liter vody + 0,5 Dl octu) – mliečie vyberieme a pokrájame na drobné kocky.
3. Ikry samostatne urestujeme na masti – do oranžova
- s pridaním rybacieho korenia alebo grilovacieho korenia.
4. Samostatne urestujeme na troške masti aj vytriedené
nakrájané vnútornosti. Dosiahneme tak na skus pevnejšiu konzistenciu.
5. Filetované porcie z kapra zľahka nasolíme a necháme cca 2 hodiny v chlade odležať.
Postup prípravy v kotly:
Cca 3 kg nadrobno nakrájanej cibule urestujeme v kotly do mäkka na 1 kg bravčovej masti – pridáme sladkú mletú červenú papriku 20 Dg , 3 celé hlavičky pretlačeného cesnaku, trochu čierneho korenia.
- Pridáme nakrájanú zelenú ( farebnú) papriku ( 2 kg) + 2 kg rajčiny ( dá sa nahradiť kvalitným rajčinovým pyré z krabice - 2 litre)
- Zalejeme pripraveným rybacím vývarom z drobných rýb – dochutíme feferónkou (chili)!
- Varíme pokiaľ nie je paprika a cibuľa skoro rozvarená – zahustenie robíme tak, že lečový základ môžeme trochu rozmixovať ponorným mixérom.
- Do takto pripraveného základu vložíme – urestované ikry, vnútornosti, varené mliečie
- Dolejeme potrebný objem vody a necháme prevrieť.
- Na záver vložíme pripravené nasolené porcie mäsa (pol podkovičky) z kapra , amura, tolstolobika atď… nemiešame.
- Stiahneme plameň – a bez vretia mäso cca 15 minút necháme dotiahnuť – nemiešame, aby sa porcie mäsa nerozpadli. Dochutíme soľou, prípadne ešte pridáme nejakú feferónku.
Dobrú chuť!
Komentáre
Pridaj komentár Trackback