Postup prípravy rybacej polievky

Prípravné práce

  1. Uvaríme základný vývar z bielych rýb – plotica, piest, pleskáč, karas + odrezky z kapra + hlavy z kapra zbavené očí, žiaber a horkej kosti. Vodu len trošku osolíme a pridáme 3-4 bobkové listy. Varíme  - tak aby išlo mäso z hláv obrať ( 10 minút) vyberieme uvarené hlavy a mäso oberieme a odložíme. Ostatné drobnejšie ryby  varíme ďalej aj pol hodinu – aby sa mäso úplne rozvarilo. Vývar  ( 10 l) precedíme cez husté sitko a mäso prepasírujeme!  Vytvoríme si tak chuťový rybí základ, ktorý použijeme na zaliatie  urestovanej cibule, zelenej papriky, rajčín.
  2. V octovej vode ovaríme 2-3 minúty mliečie z kapra

( liter vody + 0,5 Dl octu) – mliečie vyberieme a pokrájame na drobné kocky.kapor

3. Ikry samostatne urestujeme na masti – do oranžova

- s pridaním rybacieho korenia alebo grilovacieho korenia.

4. Samostatne urestujeme na troške masti aj vytriedené

 nakrájané  vnútornosti. Dosiahneme tak na skus pevnejšiu konzistenciu.

5. Filetované porcie z kapra zľahka nasolíme a necháme cca 2 hodiny v chlade odležať.

Postup prípravy v kotly:

Cca 3 kg nadrobno nakrájanej cibule urestujeme  v kotly do mäkka na 1 kg bravčovej masti – pridáme sladkú mletú červenú papriku 20 Dg , 3  celé hlavičky pretlačeného cesnaku, trochu čierneho korenia.halasle

-          Pridáme nakrájanú zelenú ( farebnú) papriku ( 2 kg) + 2 kg rajčiny ( dá sa nahradiť kvalitným rajčinovým pyré z krabice  - 2 litre)

-          Zalejeme pripraveným rybacím vývarom z drobných rýb – dochutíme feferónkou (chili)!

-          Varíme pokiaľ nie je paprika a cibuľa skoro rozvarená – zahustenie robíme tak, že lečový základ môžeme trochu rozmixovať ponorným mixérom.

-          Do takto pripraveného základu vložíme – urestované  ikry, vnútornosti, varené mliečie

-          Dolejeme potrebný objem  vody a necháme prevrieť.

-          Na záver vložíme pripravené nasolené porcie mäsa (pol podkovičky) z kapra , amura, tolstolobika  atď… nemiešame.

-          Stiahneme plameň – a bez vretia mäso cca 15 minút necháme dotiahnuť – nemiešame, aby sa porcie mäsa nerozpadli. Dochutíme soľou, prípadne ešte pridáme nejakú feferónku.

Dobrú chuť!